Wat doe jij met je vakantiefoto's?

Wat doe jij met je vakantiefoto's?

Terug van vakantie en weer aan het werk… Gelukkig hebben we de foto’s nog! Maar wat doe je ermee? De meeste vakantiefoto’s zijn tegenwoordig met je telefoon gemaakt. En in vrijwel alle gevallen gaat het om digitale bestanden. Hoe zorg je er nu voor dat dat die niet verdwijnen? En dat je ze over tien, twintig of zelfs vijftig jaar ook nog makkelijk kunt terugvinden?

Maak altijd een kopie

Voordat je verder leest: maak eerst een kopie van je foto’s. Ja, nu meteen, voordat je het weer vergeet! In de cloud, op een externe schijf, of op een extra computer. Het is een open deur, maar je vakantie- of familieherinneringen zijn het waard. Let erop dat je je kopieën in de hoogst mogelijke resolutie maakt en niet in een te klein jpg-formaat. Anders heb je er straks nog weinig aan.

Fotografeer in RAW

Als je je foto’s bewerkt, doe dat dan altijd vanaf een kopie. Zo overschrijf je de originele bestanden niet. Vind je het leuk om foto’s te bewerken? Dan is het een idee om voortaan in RAW te fotograferen. En daar hoef je echt geen spiegelreflexcamera voor te hebben, want tegenwoordig is RAW-fotografie ook met steeds meer smartphones mogelijk. Je moet misschien even in de handleiding van je telefoon duiken, maar het is de moeite absoluut waard. Je zult zien dat er een wereld aan bewerkingsmogelijkheden voor je opengaat.

Doe er iets leuks mee

Je mooiste foto’s zijn te bijzonder om ze alleen maar op je computer te laten staan. Doe er dus iets leuks mee! Maak er een boek van of hang er een paar aan de muur - in wat voor formaat dan ook. Een paar kleine fotootjes bij elkaar of juist één grote eyecatcher boven de bank, het kan allemaal. Het zijn juist de afgedrukte of geprinte foto’s die je over vijftig jaar nog terugvindt.

Voeg metadata toe

Je kent het vast wel: van die vergeelde zwart-witfoto’s op karton van familieleden waar, als je mazzel hebt, achterop staat geschreven wie het zijn. Maar wist je dat je je digitale foto’s ook van dit soort informatie kunt voorzien? Je kunt er namelijk metadata aan toevoegen. Dat zijn zinnen of trefwoorden waar je op kunt zoeken. Ook de copyrightinformatie staat erin. Er zijn veel programma’s waarmee je dit kunt doen. En: “als het niet is gedocumenteerd, is het niets waard,” aldus een scherpe 94 jaar oude oom die als klein jochie op een van die vergeelde foto’s te zien is. Zo is het maar net.

Hoe kijken we straks naar onze beelden? Geheugenkaarten, harde schijven, verschillende bestandsformaten en talloze aanbieders van geheugen in de cloud. Iedereen fotografeert van alles met zijn telefoon. Hoe vind je dat terug over vijftig jaar? Waar bekijk je dat dan mee? Ik ben razend nieuwsgierig!